Praktische gids

De 10 meest gelezen CoExpert-artikels van 2016

top-10

Goed 8 maanden geleden zag het CoExpert e-magazine het levenslicht. Met deze blog wil COMAP professionals in verwarming, sanitair en airco begeleiden bij hun dagelijkse activiteit. Elke week verschenen ondertussen praktische tips en toelichtingen over actuele onderwerpen. Die gaan van technieken en technologieën over innovatie, reglementering en nieuws tot energie-efficiëntie. In 2016 waren dit de meest gelezen CoExpert-artikels.

1/ Reiniging van een verwarmingsinstallatie: belang en praktische invulling

Velen onder jullie profiteerden deze zomer van het mooie weer om klanten een onderhoud van hun verwarmingsinstallatie voor te stellen. Materiaal dat niet gecontroleerd wordt voor het opnieuw tijd wordt om te verwarmen, maakt immers des te meer kans op een panne wanneer de verwarmingsketel op volle kracht moet werken. Kozen je klanten toch niet voor een zomers onderhoud? Dan is het ook nu nog niet te laat!
Naar het artikel

2/ Geen vloerverwarming zonder regeling. Waarom?

Kiezen voor vloerverwarming in een woning levert tal van voordelen op. Die verdwijnen echter in het niets als de vloerverwarming niet juist wordt geregeld of niet door een efficiënt regelsysteem wordt aangestuurd. Uiteindelijk gaat dat ook ten koste van het comfort. In dit artikel gaan we in op de voordelen, de gevolgen, de installatie, ….

► Naar het artikelQuelles données hydrauliques mesurer et pourquoi ?

3/ De debietregeling van verwarmingsinstallaties: de garantie voor een efficiënte en duurzame installatie

De hydraulische debieten bepalen het watervolume per tijdseenheid dat door een verwarmingscircuit zal circuleren. Hun definitie is onontbeerlijk voor de correcte dimensionering van een installatie en optimaliseert de energie-efficiëntie van het verwarmingssysteem. Dit artikel beschrijft alles wat je moet weten om de hydraulische debieten correct te bepalen en te regelen.
Naar het artikel

4/ De voordelen van meerlagenbuizen

Meerlagenbuizen vormen het beste compromis tussen composietbuizen en metalen buizen. Door hun ideale technische eigenschappen combineren ze immers optimale prestaties met installatiecomfort en rendement. Daar zijn ook de Belgische loodgieters en verwarmingsinstallateurs van overtuigd, want in ons land zijn vandaag meerlagenbuizen het populairst.
Naar het artikel

Ma vie d’apprenti : une année avec Vincent, futur installateur thermique

5/ Praktische gids voor de installatie van een verwarmingsnetwerk

In veel gevallen zijn de verwarmingsproblemen van je klanten te wijten aan fouten of onzorgvuldigheden op het moment van de installatie van de verwarming. Maar ook een gebrekkig, onaangepast of erger nog, onbestaand onderhoud leidt vroeg of laat tot problemen. CoExpert bundelde een aantal nuttige tips in een praktische gids.
Naar het artikel

6/ Dichtgeslibde verwarmingscircuits: met welk materiaal vermijd je ze het best?

Het dichtslibben van verwarmingscircuit is – jammer genoeg – een gekend probleem voor veel verwarmingsinstallateurs. Het is enerzijds te wijten aan de aanwezigheid van zuurstof in het verwarmingswater en anderzijds aan de temperatuur van dat laatste. Deze twee factoren kunnen leiden tot het ontstaan van micro-organismen (algen). Bovendien werken ze corrosie in de hand doordat de metalen onderdelen gaan roesten en slibben verwarmingsbuizen geleidelijk aan dicht. Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan je deze risico’s echter beperken.
► Naar het artikeltube embouage réseau de chauffage

7/ Wat is een zelfregulerende thermostaatkraan?

Regeling, uitbalancering en een lager energieverbruik: met de zelfregulerende thermostaatkraan kan het allemaal. Nochtans zijn nog veel Belgische woningen uitsluitend uitgerust met handbediende kranen. En die zijn weinig energie-efficiënt. Kennismaking met deze all-in-one radiatorkraan.
Naar het artikel

8/ Dimensionering: de te vermijden fouten

Als gevolg van de verbeterde energieprestaties van gebouwen, zowel door de betere bouwkwaliteit als door de vervanging van oude systemen, worden installaties gevoeliger voor inschattingsfouten die vroeger geen merkbare gevolgen hadden. Dimensioneringsfouten die tot dusver ‘aanvaardbaar’ waren, zijn dat vandaag niet meer!
Naar het artikel
Quelles données hydrauliques mesurer et pourquoi ?

9/ Uitbalancering in de praktijk: oplossingen om het energieverbruik te verminderen

Een correcte hydraulische uitbalancering is essentieel om het juiste waterdebiet naar elk warmteafgiftesysteem van een circuit te laten stromen en de energieprestaties van het geheel te verbeteren. In de praktijk worden op de strategische plaatsen in het netwerk ventielen gebruikt om het debiet te controleren en uit te balanceren. Deze ‘strangregelventielen’ worden in drie categorieën ingedeeld. We stellen ze voor in dit artikel.
Naar het artikel

10/ Energie-efficiëntie door de ogen van de Belg

Energie-efficiëntie duikt met de regelmaat van de klok op in het nieuws, maar weten we eigenlijk wel precies waarover het gaat? Onze infographic toont hoe de gemiddelde Belg denkt over energie-efficiëntie.
Naar het artikel

Source photo : Pixabay