Regelgeving

2016, een jaar van groei voor de bouwsector

een jaar van groei voor de bouwsector

Onze nationale economie groeit slechts met mondjesmaat, maar als beste leerling van de klas geeft de bouwsector ons land wel een boost. En toch, in 2016 mag bouwen dan wel de wind in de zeilen hebben gehad, voor 2017 is het lang niet zeker dat de sector gevrijwaard blijft van een aantal structurele bedreigingen. In dit artikel blikken we terug op 2016 en kijken we tegelijk naar wat 2017 in petto heeft.

groei voor de bouwsector

Bouwsector groeit dankzij nieuwbouw

In 2016 noteerde de bouwsector een groei van +3,7%, tegenover slechts +1,2% voor de totale Belgische economie. Dankzij deze forse vooruitgang is de werkgelegenheid in de bouw eindelijk gestabiliseerd, nadat tussen het vierde kwartaal van 2011 en het derde kwartaal van 2015 bijna 20.000 mensen hun job hadden verloren.

Toen de strengere Energieprestatieregelgeving voor gebouwen (EPB) op 1 januari 2016 in voege trad, had die in Vlaanderen de grootste impact op de nieuwbouwmarkt.

Om aan de strengere regels te ontsnappen, werden bijgevolg nog heel wat bouwaanvragen ingediend in de laatste maanden van 2015. Die werden goedgekeurd in het eerste kwartaal van 2016, waardoor de cijfers voor nieuwbouw in het ganse land kunstmatig de hoogte werden ingejaagd.

Dat blijkt ook een gedetailleerde analyse van de afgeleverde vergunningen tijdens de eerste drie kwartalen van 2016, waarbij het aantal vergunningen in de laatste twee kwartalen stabieler was.
De stijging van het aantal afgeleverde vergunningen heeft in ieder geval een directe impact gehad op de bouw van nieuwe woningen, want die nam in ons land met 5 à 6% toe in 2016.

Ook de renovatiemarkt noteerde in 2016 een mooie groei van 3%

Geen garantie op groei in 2017

In 2017 speelt de anticiperingsreflex op de verstrengde EPB-regelgeving niet langer mee. Dat zal de bouwsector, en de nieuwbouwmarkt in het bijzonder, wellicht voelen. Daartegenover staat wel:

  • een lagere werkloosheid;
  • een hogere koopkracht van de gezinnen;
  • de lage rentes op hypothecaire leningen.

Naar verwachting zal de nieuwbouwmarkt in 2017 bijgevolg een kleine progressie boeken van +1%.

groei voor de bouwsector

Waar de bouwsector in 2016 sneller groeide dan de nationale economie, zou het uitgewerkte effect van de bouwwoede ten gevolge van de EPB-verstrenging voor een omgekeerde beweging kunnen zorgen. Met een aantal steunmaatregelen zou de overheid de sector echter een stabiel houvast kunnen bieden in een context waarin de concurrentie uit het buitenland almaar feller wordt.

Bron : Flickr (Gary J. Wood) 

Commentaar

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *