Innovatie

3 revolutionaire Kickstarter-projecten voor het gebouw van morgen

kickstarter-projets-innovants-batiment

Kickstarter is een crowdfundingplatform dat surfers de mogelijkheid biedt innovaties financieel te ondersteunen. Ook heel wat innoverende projecten voor de loodgieterij- en verwarmingssector zijn op dit platform te vinden. Projecten die wel eens op korte termijn onze visie op het gebouw van morgen zouden kunnen veranderen. Een korte kennismaking met de 3 meest vooruitstrevende Kickstarter-projecten…

1/ Notion

Notion is een smarthomeconcept van de Amerikaanse startup Loop Labs. Het innovatieve karakter van dit intelligente concept ligt in het feit dat Notion objecten of ruimtes verbindt die in werkelijkheid niet verbonden zijn. Daarvoor worden enerzijds een centrale hub en anderzijds sensoren gebruikt: de Notions. Elk van deze sensoren werkt als een multifunctionele detector. Ze detecteren niet alleen wanneer de verlichting wordt aangestoken of een deur wordt geopend, maar registreren ook waterlekken en meten de temperatuur in een ruimte. Via wifi communiceert elke sensor met de hub die alle gegevens centraliseert. Die kunnen de gebruikers vervolgens checken via een smartphone-app. Notion is een reële stap in de richting van het gebouw van morgen. Wanneer dit concept van bij het ontwerp wordt meegenomen, verbetert het enerzijds het comfort van de bewoners en verlaagt het anderzijds de energiefactuur.

2/ Nebia

Nebia, een startup uit San Francisco, heeft een revolutionaire douchekop ontwikkeld. Ondanks een eenvoudige werking zou die tot 70% minder water verbruiken! Dat doet de Nebia-douchekop door het water te verstuiven. Geen klassieke stralen dus zoals bij een klassieke douche, maar wel een dikke nevel waarmee tot 70% water wordt bespaard. Wat ons betreft is de kans groot dat deze douchekop binnenkort in heel wat badkamers in ons land zal opduiken.

Lees ook: Installateur: beroep in de kijker tijdens Wereldwaterdag 2016

3/ Ween

Ween is een intelligente thermostaat die de temperatuur van de woning aanpast aan de gewoontes van de bewoners. Hij is compatibel met de meeste verwarmingssystemen en is uitgerust met een aanwezigheidsdetector. Tot 16 smartphones kunnen erop aangesloten worden. De sensor van de thermostaat registreert of een gebruiker zich in een ruimte bevindt of lokaliseert hem als hij op weg is naar huis. Op die manier staat de temperatuur op punt wanneer hij thuiskomt. Daarbij houdt de thermostaat rekening met de tijd die nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken. Ween zou naar schatting de energiefactuur met 25% kunnen doen zakken.

Deze innovaties kunnen in belangrijke mate bijdragen aan de verbetering van de energieprestaties, zowel wanneer ze in de ontwerpfase worden voorzien als achteraf worden geïnstalleerd. Ze zijn laagdrempelig, gebruiksvriendelijk en spelen in op de noden van de gebruikers. De kans is dus groot dat ze binnenkort hun intrede maken in de gebouwen van de toekomst.

Bron: Fickr (Scott Beale / laughing squid)