Innovatie

Domotica koppelen aan het verwarmingssysteem: 5 aandachtspunten

5 punten waar men rekening mee moet houden bij het installeren van domotica verwarming

Domotica duikt in steeds meer woningen op. De ene domotica-installatie mag dan al complexer zijn dan de andere, doorgaans bestaat ze uit verschillende componenten, en daar horen vandaag ook geconnecteerde verwarmingsoplossingen bij. Dat deze nieuwe technische oplossingen een verbetering zijn, is duidelijk, maar toch stel je je best een aantal vragen voor je ze installeert bij je klanten. We vatten ze samen in 5 aandachtspunten.

domotique

1. Welk type verwarming gebruikt je klant?

Voor je eender welke oplossing voorstelt, moet je altijd eerst weten hoe het gebouw wordt verwarmd:

 • Elektrische verwarming of een verwarmingssysteem op basis van warm water?

Bepaalde fabrikanten beschikken over oplossingen om ofwel een elektrisch systeem ofwel een verwarmingssysteem op basis van warm water aan te sturen. Andere fabrikanten, maar zeker niet allemaal, bieden systemen aan voor beide types verwarming. Het is echter steeds noodzakelijk om de compatibiliteit na te gaan vooraleer de te installeren domoticaoplossing aan te kopen.

domotique

2. Wat is de omvang van het verwarmingssysteem?

Domoticaoplossingen passen zich aan in functie van de eigenschappen van een gebouw: de afmetingen, het soort muren, etc. Daarom worden ze opgesplitst in:

 • systemen op basis van radiogolven: ideaal in standaardwoningen of -appartementen;
 • draadloze systemen: ideaal in zeer lange gebouwen met dikke muren.

domotique

3. Beschikt het gebouw over een internetverbinding?

Sommige domoticasystemen werken in de cloud, andere op basis van een ingebouwde server:

 • Cloudgebaseerde domoticasystemen. De box zoekt in de cloud naar gegevens die online werden ingesteld, zoals scenario’s of inregelingen. Valt het internet tijdelijk weg, dan blijft de box werken, weliswaar niet op volle kracht, maar op basis van een aantal intern bewaarde configuraties. Afhankelijk van de gekozen box heeft de offlinemodus zeer beperkte tot zeer ingrijpende gevolgen. In bepaalde gevallen wordt het systeem zelfs helemaal onbruikbaar.
 • Domoticabox met ingebouwde server. In dit geval is een internetverbinding niet noodzakelijk voor de correcte uitvoering van de scenario’s, aangezien de programmeringen op een lokaal netwerk kunnen gebeuren. Voor geavanceerde acties, zoals het opvragen of het analyseren van verbruiksgegevens, is daarentegen wel een verbinding nodig.

domotique

4. Wat zijn de doelstellingen van de klant?

Waarom een klant kiest voor een domoticaoplossing is niet onbelangrijk, want het bepaalt hoe complex een systeem moet zijn en hoe het wordt geïnstalleerd

 • Wil de gebruiker enkel zijn verwarming kunnen beheren?
 • Wil hij tegelijk andere systemen kunnen beheren: de verlichting, de rolluiken, de hifi-installatie, …?
 • Gaat het om een digital native of eerder om een leek op het vlak van domotica? In het tweede geval is vooral het gebruiksgemak van de oplossing belangrijk.

Om de verwarming te beheren, kan je de warmteafgiftesystemen – radiatoren en/of vloerverwarming – regelen, maar soms behoort ook een rechtstreekse bijstelling van de verwarmingsketel tot de mogelijkheden. In dat geval dien je echter steeds de compatibiliteit van de verwarmingsketel met een domoticasysteem te controleren op basis van de informatie van de fabrikant:

 • Oudere verwarmingsketels werken over het algemeen volgens het “droog contact”-principe. Daarbij is het alles of niets naargelang de ketel aan of uit staat, in functie van de behoeftes van het moment.
 • Bij recentere verwarmingsketels (met condensatie) wordt de temperatuur van het water bij vertrek bepaald op basis van de buitentemperatuur. Hoe kouder het buiten is, hoe warmer het water bij vertrek. Bovendien wordt de temperatuur gemoduleerd geregeld. Daarvoor communiceren de verwarmingsketel en de thermostaat meer en meer via specifieke protocollen zoals OpenTherm. Daarbij wordt de werking van de ketel gelineariseerd en het energieverbruik geoptimaliseerd. Dan kiezen voor een systeem waarbij de verwarmingsketel regelmatig wordt in- en uitgeschakeld kan de werking van de domoticaoplossing verstoren en de veroudering ervan versnellen

domotique

5. Zijn de kranen compatibel met de elektronische thermostaatkoppen?

 • Bij radiatoren met handbediende kranen moeten deze laatste vervangen worden door thermostaatkranen waarop vervolgens geconnecteerde elektronische thermostaatkoppen worden bevestigd.
 • Zijn de radiatoren al uitgerust met thermostaatkranen, dan moet hun compatibiliteit met de elektronische thermostaatkoppen eerst gecontroleerd worden. Blijken ze niet compatibel, dan is een adapter nodig, of moet de kraan vervangen worden

Om een domoticasysteem te kunnen kiezen, moeten eerst een aantal criteria met betrekking tot het verwarmingssysteem geanalyseerd worden. Daarbij weegt het ene criterium zwaarder door dan het andere. Ook de verwachtingen en behoeftes van de klanten spelen een rol. De ene wil immers vooral een systeem dat gebruiksvriendelijk is, terwijl de andere van de meest geavanceerde opties wil kunnen genieten. Voor de installateur is dan ook een belangrijke adviesrol weggelegd: hij kan klanten en prospects begeleiden naar de domoticaoplossing die het beste past bij hun specifieke noden.

Bron : Fotolia (Olivier Le Moal)

Commentaar

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *