Energie-efficiëntie

Airconditioning of koeling: wat is het verschil?

climatisation-rafraichissement

Een zomerse hittegolf… We hebben er de afgelopen jaren al heel wat gehad, en niet iedereen is daar even blij mee. Fabrikanten ontwikkelen dan ook steeds nieuwe oplossingen met het oog op een optimaal thermisch comfort in gebouwen. Die steunen op twee procedés die vaak onderling worden verward: koeling en airconditioning. In realiteit zijn dit immers twee afzonderlijke technieken. Maar wat is dan precies het verschil?

climatisation vs rafraîchissement

Airconditionning: een algemene oplossing voor comfort in de woning

Airconditioning is een techniek die de klimaatomstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid, stofgehalte, …) aanpast, controleert en regelt in een woning of werkruimte. Het systeem is bedoeld om het hele jaar door aangename omstandigheden te creëren voor de bewoner of werknemer.

Airconditioning speelt doorgaans in op verschillende aspecten, waaronder:

  • De luchtkwaliteit (het stof in de lucht wordt behandeld door de opgezogen of uitgeblazen lucht te filteren).

  • De luchttemperatuur (die kan worden aangepast naargelang het seizoen).

  • De hygrometrie (waarbij de luchtvochtigheid wordt gecontroleerd door de lucht te bevochtigen of te ontvochtigen).

  • De luchtsnelheid.

  • Het geluidsniveau van de installatie.

Een airconditioningsysteem kan de temperatuur in een kamer 6 tot 8°C verlagen. Het is echter aanbevolen om nooit meer dan 7°C verschil te creëren tussen de binnen- en de buitentemperatuur (om verkoudheden te vermijden). Er bestaan twee soorten systemen:

  • Systemen met directe regeling gebruiken koelvloeistof als warmtegeleidende vloeistof om de calorieën weg te voeren uit de te koelen ruimte.

  • Systemen met ijswater gebruiken water om de frigorieën te verspreiden doorheen het gebouw. Systemen met ijswater werken het best met een net uit meerlagige of elektrisch verzinkte buizen.

Airconditioningsystemen verbruiken heel wat energie in de zomer. Ze worden beschouwd als energieverslindend en het gebruik ervan is dan ook onderworpen aan wettelijke voorschriften.

climatisation vs rafraîchissementKoeling: een nog vaak miskende oplossing

Een koelingssysteem verlaagt de temperatuur in een leef- of werkruimte tot op een optimaal niveau qua comfort en gebruik. Dit concept sluit mooi aan bij de huidige trend van energiebesparing. Ook zonder energieverslindende systemen is het immers mogelijk om een aangenaam thermisch comfort te realiseren in een leef- of werkomgeving. De temperatuurdaling met een koelingssysteem bedraagt echter niet meer dan 3 of 4°C ten opzichte van de oorspronkelijke temperatuur. Het systeem houdt ook geen rekening met de luchtvochtigheid of de luchtkwaliteit.

Een koelingssysteem kan doorgaans worden geïnstalleerd als een optie op de verwarmingsinstallatie. In heel wat gevallen gebruikt het systeem de verwarmingsradiatoren en moet er alleen een omkeerbare warmtepomp worden geactiveerd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde actieve radiatoren of bij vloerverwarming. Het volstaat dan om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming kan worden omgekeerd en dat de collector daarop is afgestemd, zodat de koeling via de vloer gebeurt.

Gerelateerd artikel : [Infografiek] Een energie-efficiënt gebouw, hoe ziet dat eruit ?

Dans de nombreux cas, un système de rafraîchissement sera suffisant pour apporter du confort en été sans avoir à recourir à la mise en place d’un système de climatisation coûteux.

Een koelingssysteem creëert vaak voldoende comfort in de zomer en maakt een duur airconditioningsysteem overbodig.

Koelingssystemen staan nog te vaak in de schaduw van airconditioning, dat nog altijd het meest gebruikte systeem is om een ‘zomercomfort’ te creëren. Nochtans is het systeem met een temperatuurverschil van 3 tot 4°C in een leef- of werkruimte voldoende doeltreffend en kan het eenvoudig worden geïnstalleerd als een optie op de verwarmingsinstallatie, meer bepaald bij vloerverwarming.

Bron : Pixabay (Peyesces)

Commentaar

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *