Energie-efficiëntie

Besparen op energie zonder in te boeten aan comfort: het kan!

economies-energie-confort

Energiebesparingen staan vandaag niet alleen centraal binnen het gezin, maar ook binnen het bedrijf. We willen immers allemaal een voordelige energiefactuur die nog voldoende comfort garandeert voor de bewoner of werknemer. Gelukkig bestaan er vandaag voldoende oplossingen om te besparen met behoud van het vertrouwde comfort.

Begrijpen van de wetgeving om beter toe te passen

De wetgeving is er al enkele jaren op gericht om het energieverbruik in gebouwen, goed voor meer dan 40% van het totale verbruik in Europa, naar beneden te halen. Maar diezelfde wetgeving preciseert ook dat een daling van het energieverbruik geen negatieve impact mag hebben op het comfort dat iemand redelijkerwijs mag verwachten in een gebouw, met name de kamertemperatuur. En precies daar knelt het schoentje: hoe kunnen we bijvoorbeeld met hetzelfde comfort toch de verwarming een paar graden lager zetten? Bovendien is comfort een erg subjectief begrip, dat verschilt van persoon tot persoon.

Vandaag ligt de focus dan ook vooral op de bewustmaking van de gebruiker, die meer inzicht moet krijgen in de impact van zijn gedrag op de energiefactuur. Dat is meteen ook het achterliggende idee bij een nieuwe wettelijke verplichting in Frankrijk, waar de verwarmingskosten in een appartementsgebouw voortaan individueel moeten worden aangerekend. Daarnaast is het belangrijk om elke gebruiker te helpen bij concrete maatregelen om zijn verbruik te beperken en toch hetzelfde comfort te behouden. De inzet is immers groot: volgens het Franse agentschap voor milieu en energiebesparing (ADEME) neemt het energieverbruik gemiddeld met 7% toe wanneer de verwarming 1°C hoger gaat.

Gerelateerd artikel : Gemeenschappelijke verwarmingskosten worden individueel

Er bestaan vandaag verschillende oplossingen, de ene al wat duurder dan de andere, om het energieverbruik in gebouwen te beperken.

Renoveren om te besparen op energie

Bij energiebesparingen denken we vaak aan een ingrijpende renovatie, zoals het vervangen van oude isolatie of ramen met enkele beglazing. Beide oplossingen beperken het energieverlies in de woning en zorgen ervoor dat de bewoner minder moet verwarmen. Ook een nieuwe condensatieketel met een hoger rendement dan de oude modellen kan soelaas brengen, of radiatoren op lage temperatuur die minder energie verslinden. Helaas ligt zo’n ingrijpende renovatie niet binnen ieders bereik: de aanpassingen zijn vaak erg duur en het duurt enkele jaren voor de bewoner zijn investering heeft terugverdiend.

Het juiste evenwicht tussen energiebesparing en comfort

Er zijn niet altijd grote werken nodig om de energiefactuur naar beneden te halen. Ook een analyse van de reële verwarmingsbehoefte levert vaak al een mooie besparing op. Uiteraard moet de leefomgeving voldoende comfortabel blijven voor de bewoners, maar dat betekent niet dat de verwarming in elke kamer even hoog moet staan. ADEME, het Franse agentschap voor milieu en energiebesparing, raadt bijvoorbeeld een temperatuur van 22°C aan voor de badkamer. In een leefruimte bedraagt de ideale temperatuur ongeveer 18°C en in een slaapkamer 16°C. In kamers die niet worden gebruikt, volstaat dan weer een temperatuur van 12 tot 14°C. Met behulp van thermostaatkranen kan de bewoner de temperatuur voor elke ruimte apart instellen en op het aanbevolen niveau houden, rekening houdend met de eventuele energie waarvoor hij helemaal niets hoeft te betalen (in een zonnige kamer bijvoorbeeld). We zouden het energieverbruik naar schatting zelfs tot 20% kunnen beperken door manuele kranen te vervangen door thermostaatkranen.

Gerelateerd artikel : 3 revolutionaire Kickstarter-projecten voor het gebouw van morgen

Daarnaast is het ook mogelijk om de verwarming af te stemmen op het moment van de dag of de week. Met een programmeerbare thermostaat kan de bewoner bijvoorbeeld instellen dat de woning niet moet worden verwarmd als hij overdag op het werk is, en dat de verwarming pas ’s avonds aangaat als hij weer thuis is. Er zijn tegenwoordig zelfs talrijke digitale toepassingen op de markt om de thermostaat van op afstand in te stellen, bijvoorbeeld via een smartphone. Wie nog een stap verder wil gaan, kan terecht bij producenten van digitale radiatorkoppen. Met een kop op elke radiator kan de bewoner de kamertemperatuur dan in real time aanpassen naargelang de behoeften.

Gerelateerd artikel : Objets connectés et chauffage : état des lieux

Welke rol speelt de installateur?

De installateur speelt een belangrijke rol om zijn klanten meer inzicht te bieden in efficiënt energieverbruik. Tijdens het jaarlijkse ketelonderhoud kan hij bijvoorbeeld wijzen op enkele verbeterpunten en zijn klanten informeren over de bijbehorende kosten en de voordelen die ze mogen verwachten. Er zijn vandaag heel wat betaalbare oplossingen op de markt om te besparen op de energiefactuur zonder in te boeten aan comfort. De installateur kan zijn klanten adviseren over de beste oplossingen voor hun woning én hun budget.

Gerelateerd artikel : Le b.a.-ba de l’efficacité énergétique

De wetgeving is er al enkele jaren op gericht om het energieverbruik te verminderen, maar we mogen het aspect comfort daarbij niet uit het oog verliezen. Er bestaan vandaag verschillende oplossingen – de ene al wat duurder dan de andere – om te besparen op de energiefactuur met behoud van het vertrouwde comfort. De installateur speelt daarin een belangrijke rol, door zijn klanten te adviseren over de meest geschikte oplossing voor hun specifieke situatie.

Bron : Flickr (Stig Morten Waage)

Commentaar

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *