Innovatie

Connected objects en verwarming: stand van zaken

Internet of Things flat iconic illustration

Domotica voor verwarming maakt het mogelijk de temperatuur in de woning te automatiseren en te regelen. De afgelopen jaren krijgt deze technologie door de opkomst van “connected objects” (verbonden apparaten) echter een nieuwe dimensie. Waar de verwarming tot dusver op afstand en in haar totaliteit werd geregeld en geprogrammeerd, kan dit voortaan op afstand en per zone! Niettemin worden connected objects vandaag nog te vaak als gadgets beschouwd. Hun nut met duidelijke bewijzen aantonen aan de consument is dus een must.

De reële meerwaarde van connected objects

Hoger comfort voor de bewoners…

Connected objects voor de regeling van de verwarming zijn veel meer dan gadgets. Ze bieden gebruikers de mogelijkheid om hun verwarmingsoplossing aan te sturen vanaf hun smartphone of hun tablet. Ze bieden dus een antwoord op het veranderde gedrag van de gebruikers: die willen meer en meer de temperatuur in hun woning op afstand kunnen beheren en zo het comfort verhogen. Denk aan het inschakelen van de verwarming in de badkamer zodat de temperatuur optimaal is wanneer de kinderen in bad moeten, of nog aan de verlaging van de temperatuur in de leefruimtes wanneer ze dat voor hun vertrek vergaten. Dankzij de domoticaoplossingen kunnen ze voortaan op elk moment en eender waar thermostaten of thermostaatkoppen aansturen. Vanuit de wagen, op kantoor of zelfs in het buitenland!

… in combinatie met lager energieverbruik

De mogelijkheid om de verwarming en de temperatuur van elke ruimte op elk moment aan te passen, zorgt ook voor meer controle over het verbruik, wat uiteindelijk tot een energiebesparing leidt. Volgens Nest kan de bediening op afstand een besparing van 13% tot 31% opleveren. Tegelijk worden gebouwen er energie-efficiënter door en daalt hun impact op het milieu.

Centraal beheer van verwarming met niet verbonden thermostaat

Heel wat installaties worden aangestuurd op het niveau van de woning. In de meeste gevallen controleert een niet verbonden, programmeerbare centrale thermostaat de temperatuur in huis. Daarbij wordt de gewenste temperatuur toegewezen aan bepaalde tijdvakken. De centrale thermostaat “schakelt” vervolgens de verwarming in op het gevraagde uur. Deze thermostaat is niet verbonden met een tablet of een smartphone en kan dus niet buitenshuis worden bediend.

Om deze systemen toch op afstand te kunnen bedienen, zochten tal van bedrijven hun heil in het Internet der dringen (of “Internet of Things”) en bieden ze boxen aan. Er zijn echter ook verschillende oplossingen op de markt die een zekere technische kennis vragen.

Connected verwarmingsoplossingen

Connected thermostaten

De echte specialisten binnen dit domein, zoals Nest of Netatmo, gaan uit van de installatie van een connected thermostaat in de woning. De gebruiker stelt in dat geval de gewenste algemene temperatuur voor alle ruimtes. Vervolgens kan hij of afstand met zijn computer, tablet of smartphone de verwarming programmeren of inschakelen wanneer hij dat wenst.

Regeling per individuele ruimte

Vooral grote fabrikanten van verwarmingsoplossingen (Honeywell, Danfoss en zeer binnenkort ook COMAP) profileren zich met oplossingen voor de regeling per ruimte of per zone. Dit type regeling is mogelijk mits de installatie van een thermostaat en thermostaatkoppen, eventueel met vloerverwarming, in combinatie met een daarmee verbonden regelsysteem. De mobiele applicatie voor het beheer van deze oplossing geeft de verwarming van de woning in een overzichtelijk schema weer. Dankzij deze unieke interface kan de gebruiker de verschillende thermostaatkoppen individueel aansturen. Het zorgt ervoor dat met de connected thermostaat de verwarming zowel apart (per ruimte) als algemeen (de volledige woning) kan beheerd worden. Daaruit vloeit automatisch een verbeterde energiebalans voort.

Smart home

Het smart home concept gaat nog verder dan het centrale beheer van de verwarming met een connected oplossing. Het creëert namelijk een synergie tussen alle connected apparaten. Die maakt het beheer van de volledige woning mogelijk vanaf een smartphone, tablet of computer. Dus niet enkel de verwarming, maar ook het alarmsysteem, de rolluiken, de verlichting… Deze oplossingen zijn weliswaar nog niet perfect op elkaar afgestemd, maar toch proberen al tal van spelers op deze trein te springen door de ontwikkeling van open en/of totaaloplossingen.

De regeling van de verwarming via connected of verbonden apparaten zit volop in de lift. Zowel verwarmingsspecialisten als de spelers die voluit op deze niche mikken, brengen dergelijke oplossingen op de markt. Dat neemt niet weg dat de voorgestelde oplossing in de eerste plaats moet aansluiten op de noden van de gebruiker. De installateur kan in dat opzicht een belangrijke adviesrol spelen bij de keuze tussen een totaaloplossing, de regeling per individuele ruimte of een smart home systeem.