Aansluiting Praktische gids

De voordelen van meerlagenbuizen

tubes-multicouche

Meerlagenbuizen vormen het beste compromis tussen composietbuizen en metalen buizen. Door hun ideale technische eigenschappen combineren ze optimale prestaties met gebruiksgemak en rendement. Hun toepassingen zijn dan ook talrijk en hun gebruik zorgt voor kwalitatieve installaties. Daar zijn ook de loodgieters en verwarmingsinstallateurs van overtuigd, want vandaag kiezen ze in ons land het vaakst voor dit type buizen. Een kennismaking.

Meerlagenbuizen in België: van traditie naar performantie

Sinds de introductie zo’n vijftien jaar geleden oogsten meerlagenbuizen veel bijval bij Europese loodgieters en verwarmingsinstallateurs. Met een marktaandeel van 30% in Europa zijn deze buizen een ernstig alternatief geworden voor klassiekere materialen als koper, staal en PEX. Naar het voorbeeld van Duitsland en Italië staat België dit materiaal volop in de kijker: vandaag wordt 45% van de nieuwe installaties in ons land met meerlagenbuizen uitgevoerd.

Meerlagenbuizen danken hun populariteit bij loodgieters-chauffagisten vooral aan hun samenstelling: 5 opeenvolgende lagen ontstaan uit de combinatie van aluminium met composietmaterialen. Dit bezorgt dit materiaal fysieke eigenschappen die de voordelen van metalen buizen en van PEX buizen combineren.

Aantal lopende meter per jaar per buistype in België:

  • 17 miljoen meter meerlagenbuizen ;
  • 11,5 miljoen meter composietbuizen ;
  • 7 miljoen meter koperbuizen ;
  • 2 miljoen meter buizen in staal.

Bron: KWD 2015

Meerlagenbuizen: materiaal met tal van voordelen

  • Meerlagenbuizen zijn compatibel met en worden bijgevolg aanbevolen voor sanitaire en verwarmingstoepassingen, zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovatie.
  • Meerlagenbuizen bieden een groot gebruiksgemak en kunnen snel gemonteerd worden. Ze zijn 3 keer lichter dan koper, eenvoudig te versnijden en kunnen manueel gebogen worden. Ze worden bovendien geleverd op rollen tot 200 meter, waardoor het aantal koppelingen gevoelig wordt verlaagd.
  • Meerlagenbuizen kunnen bewezen prestaties voorleggen: de thermische uitzetting is laag; de PEX binnenwand dempt het geluid; het aluminium zorgt voor de stevigheid.
  • Meerlagenbuizen vormen een kwalitatief en duurzaam materiaal dat bovendien zuurstofdicht is.

Bovenop deze technische eigenschappen zijn meerlagenbuizen ook esthetisch. Door hun witte kleur hoeven ze niet verborgen te worden. Worden ze toch ingewerkt dan zorgt de aluminiumkern voor de snelle detectie ervan. Ten slotte worden ze op werven minder snel gestolen dan koperbuizen en zijn ze goedkoper dan deze laatste.

Meerlagenbuizen kunnen dus duidelijk op veel vlakken besparingen opleveren. Ze bieden aan loodgieters en verwarmingsinstallateurs het best mogelijke compromis: eenvoudige installatie, diverse toepassingen, tijdwinst, … Zowel bij sanitaire als (vloer)verwarmingstoepassingen zouden hun duurzaamheid en goede uitzettingsweerstand ervoor moeten zorgen dat hun verbruik in de toekomst nog meer verspreid raakt. Meerlagenbuizen worden het vaakst met perskoppelingen aan elkaar verbonden. Die technologie nemen we binnenkort onder de loep.

Commentaar

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *