Innovatie

Het abc van de perskoppeling

sertissage-comap

Persen is een aansluittechniek waarbij het materiaal wordt vervormd om de koppeling van twee stukken mogelijk te maken. Perskoppeling wordt zeer vaak gebruikt voor sanitaire en verwarmingsinstallaties met meerlaagse en PEX-buizen, maar deze techniek is ook zeer interessant voor verwarmingscircuits in koper of staal. Persen is niet alleen sneller dan solderen of lassen, het is ook veiliger en gebruiksvriendelijker en vereist geen vuurvergunning.

Over hetzelfde thema : De voordelen van meerlagenbuizen

Persgereedschap

Er bestaan twee soorten perstools: manuele en elektrische. Voor de vakman is het uiteraard aanbevolen elektrische tools te gebruiken. Een elektrische perstang (op batterij of aangesloten op netstroom) levert immers een perfect uniforme persing op, en dat op kortere termijn. Met behulp van verschillende persbekken en inserts passen deze perstangen zich aan aan de diameter van de te koppelen buis en van de fittingen. Er bestaan drie soorten persbekken.

De moederpersbek met inserts

MACHOIRE-MEREinserts

Met inserts voor de moederpersbek kunnen het materiaal of de buisdiameter aangepast worden zonder dat de volledige persbek moet vervangen worden. Dit vereenvoudigt het persen en levert tijdwinst op. Op die manier wordt het zeer gemakkelijk om door elkaar met staal, koper, meerlagenbuizen of PEX te werken, voor alle netwerktypes. Qua afmetingen passen de inserts op buizen met een diameter van 12 mm tot 28 mm (metaal) of 32 mm (meerlaags).

De persbek in één stuk (monobloc)

MACHOIRE-MONODeze oplossing biedt één persbek voor elke diameter en elk persprofiel. Doordat geen inserts nodig zijn, is deze oplossing eenvoudiger in gebruik. Voor de installateur brengt ze daarentegen wel een meerkost mee aangezien die de verschillende persbekken die nodig zijn om elke diameter (12 tot 63 mm) en persprofiel aan te kunnen, moet aankopen en stockeren.

adaptateur chaineDe adapter met kettingen

Deze oplossing wordt gebruikt voor buizen met een diameter groter dan 40 mm.

Opgelet: de oplossingen en diameters kunnen variëren naargelang de leveranciers.

Persen in verschillende stappen

Voor een correct uitgevoerde persing moeten volgende stappen doorlopen worden:

Snijden

Om buizen op de juiste lengte te snijden, kan de installateur naargelang het materiaal (meerlaags, PEX, metaal, …) een buissnijder, een zaag met fijne tanden of een mechanische zaag gebruiken. Bij metaalbuizen is het belangrijk de buis volledig door te snijden om corrosievorming te voorkomen.

De buis voorbereiden

Na het snijden moeten de buisuiteinden zorgvuldig aan de binnen- én buitenkant ontbraamd worden om zodat onzuiverheden verwijderen. Deze voorbereiding is belangrijk om te vermijden dat de O-ring wordt beschadigd wanneer de buis in de persfitting wordt ingebracht. Door ook de binnenkant van de buis te ontbramen, worden bij metaalbuizen gaatjes en corrosie vermeden. Voor het ontbramen langs binnen en langs buiten kan een voor het materiaal geschikte manuele ontbramer of een elektrische buisontbramer gebruikt worden.

Specifieke stap voor meerlagenbuizen:

Meerlagenbuizen kunnen bij het snijden lichtjes vervormen. Ze dienen dus gekalibreerd te worden om hun perfect ronde vorm terug te krijgen. Meerlagenbuizen moeten daarnaast niet enkel ontbraamd, maar ook afgekant worden. Daarvoor wordt een kleine schuine insnijding gemaakt op de scherpe rand, zodat de O-ring in de fitting niet beschadigd kan raken. Om die reden wordt aanbevolen een kalibreertoestel te gebruiken waarmee de randen tegelijk kunnen ontbraamd en afgekant kunnen worden.

De buis markeren

Om een betrouwbare en kwalitatieve persing te garanderen, moet de vereiste insteekdiepte gemarkeerd worden op de buis. Dankzij deze markering kan elke interventie op de fitting vóór het persen geïdentificeerd worden. Om elke beweging voor of na het persen te kunnen identificeren, blijft de markering bij voorkeur zichtbaar en wordt ze zo dicht mogelijk bij de fitting aangebracht.

Montage van de fitting op de buis

Om de fitting en de buis met elkaar te verbinden, volstaat het de buis in de fitting te brengen tot de gemarkeerde insteekdiepte en de buis tegelijk lichtjes te draaien en in de lengte naar binnen te duwen. Bij fittingen zonder aanslag moet de buis minstens tot aan de gemarkeerde insteekdiepte ingebracht worden. Opgelet: wanneer de buis met te veel kracht in de fitting wordt ingebracht, kan de O-ring beschadigd raken.

De fitting persen

De persbek, de inserts en de perskettingen moeten vóór het persen gecontroleerd worden op onzuiverheden. De persbek moet daarnaast nog in perfecte staat verkeren. Het gebruik van persbekken en perskettingen die aangepast zijn aan de gebruikte fittingen is verplicht. Bovendien moet de persbek ook correct op de fitting worden gepositioneerd om fouten te vermijden. Ten slotte moet het persen in één beweging gebeuren, zonder onderbreking. Om de perskwaliteit achteraf visueel te kunnen controleren, bieden bepaalde leveranciers oplossingen aan zoals een ring die er anders uitziet na het persen.

Aandachtspunten:

  • Zorg dat de persbek de juiste afmetingen heeft in functie van de diameter en het profiel van de fitting.
  • Controleer voor gebruik de goede staat van de persbekken.
  • Controleer of de buis proper is aan de binnen- en buitenkant.
  • Positioneer het persgereedschap correct op de fitting.
  • Onderbreek het persen niet eenmaal de bewerking werd opgestart.

Elke verwarmingsinstallateur moet de perstechniek beheersen om op een snelle en eenvoudige manier koppelingen te kunnen maken. Persen is mogelijk voor alle buismaterialen, maar bij de uitvoering is wel specifiek gereedschap en een grote precisie vereist.