Regelgeving

Individualisering van verwarmingskosten: een unieke kans

frais-de-chauffage-individualisation

De aparte berekening van de stookkosten in collectieve woongebouwen vormt een niet te missen opportuniteit voor de verwarmingsinstallateur. Naast de individuele appartementen zijn er immers ook nog de gemeenschappelijke ruimtes. Die hebben elk hun eigen verwarmingsbehoeftes.

Individualisering van verwarmingskosten? What’s in a name?

In het verleden werden de stookkosten in collectieve woongebouwen gewoonlijk proportioneel verdeeld. Elke bewoner betaalde dus in functie van de bewoonbare oppervlakte van zijn appartement ten opzichte van de oppervlakte van het volledige gebouw. De doelstelling vandaag is echter de bewoners te laten betalen voor hun effectieve verbruik. Daarvoor moeten collectieve woongebouwen, afhankelijk van het type centrale verwarming, uitgerust worden met verdelers of individuele energiemeters.

Thermostatisering van radiatoren: een must

Een belangrijke rol bij de individuele berekening van de stookkosten is weggelegd voor de thermostatisering van de radiatoren. Dat betekent dat in elk appartement alle radiatoren op voorhand moeten uitgerust worden met een thermostaatkop. Op die manier kunnen alle individuele bewoners de temperatuur in hun appartement nauwkeurig regelen en bijgevolg hun energiefactuur onder controle houden.

Een unieke kans voor de installateur

Aan de verwarmingsinstallateur biedt deze trend naar individualisering heel wat kansen. Zowel voor de plaatsing van de toestellen (verdelers, individuele meters) die nodig zijn om de verwarmingskosten per individuele wooneenheid te kunnen meten als voor de uitrusting van radiatoren met thermostaatkoppen. Bovendien kan de installateur na de plaatsing ook nog eens een onderhoudscontract afsluiten met de verbruiker.

Om de individuele berekening van de verwarmingskosten mogelijk te maken, moeten collectieve woongebouwen bijkomend uitgerust worden. Zowel voor de gemeenschappelijke delen als voor de individuele appartementen zijn immers extra toestellen nodig. Voor de installateur ligt hier bijgevolg een mooie kans om zijn klantenbestand uit te breiden.

Commentaar

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *