Aansluiting Innovatie

Kraanwerk met buitendraad: universele en plaatsbesparende systemen

raccord-exterieur-filetage

Radiatorkranen worden doorgaans aangesloten op het verwarmingsnet met een vrouwelijke uitgang, die initieel is ontworpen voor metalen buizen uit koper of staal. Wie andere materialen, zoals meerlagenbuizen of PEX-buizen, wil gebruiken voor het verwarmingsnet moet zijn toevlucht nemen tot een storende en lelijke adapter. Dankzij kraanwerk met buitendraad kunnen radiatorkranen voortaan ook worden aangesloten door een knelset met binnendraad aan te draaien. Het resultaat is betrouwbaar en ziet er veel mooier uit, ongeacht het gebruikte materiaal.

Een radiatorkraan met adapter

De aansluiting van een radiatorkraan of een collector op het verwarmingsnet bestaat uit twee handelingen, omdat de verbinding mechanisch bestendig moet zijn en ook de waterdichtheid van het geheel moet garanderen. Doorgaans gebeurt die aansluiting via een vrouwelijke uitgang (meestal 1/2″). Dit type koppeling is echter ontworpen voor koperen buizen en vereist een adapter als het verwarmingsnet is opgebouwd uit andere materialen, zoals meerlagenbuizen of PEX-buizen. Die storende adapter ziet er niet zo esthetisch uit en vertraagt ook het werk van de installateur, die een extra handeling moet uitvoeren om de kraan aan te sluiten op het net.

Een radiatorkraan aansluiten op om het even welk materiaal zonder adapter

Gelukkig bestaat er ook een andere manier om die verbinding te realiseren: kraanwerk met buitendraad is verkrijgbaar in 3/4″ Eurocone of M22. Het systeem is eigenlijk een knelkoppeling, waarvan de mannelijke uitgang aansluit op het toestel (radiatorkraan of collector). Koppelingen met binnendraad zijn compact en esthetisch, en maken het mogelijk om het net in één beweging aan te sluiten op de radiatorkraan of collector. Ze worden rechtstreeks op de aan te sluiten onderdelen (kranen, collectoren …) geplaatst. De uitgang van het betreffende onderdeel is dan meteen ook de body van de koppeling. Koppelingen met binnendraad zijn in eerste instantie ontworpen voor synthetische materialen (meerlagenbuizen of PEX-buizen), maar zijn ook geschikt voor metaal (met name koper). Een radiatorkraan met een uitgang in M22 of 3/4″ Eurocone wordt op die manier universeel, en kan eenvoudig en snel worden aangesloten op om het even welk materiaal zonder een storende adapter. Een koppeling met binnendraad is bijvoorbeeld de meest doeltreffende en esthetische oplossing om een radiatorkraan aan te sluiten op een verwarmingsnet met meerlagenbuizen.

De voordelen van een koppeling met binnendraad

Koppelingen met binnendraad bieden heel wat voordelen voor zowel de installateur als de klant:

  • De installatie wordt waterdicht gemaakt met behulp van een dichtingsring of een metalen spanring. De waterdichtheid wordt dus gegarandeerd op het niveau van de afmetingen en hangt niet af van de mate waarin de moer is aangedraaid, wat de betrouwbaarheid ten goede komt.
  • De koppelingen vereisen geen extra materiaal (vlas, platte vezeldichting, Teflon) om de verbinding waterdicht te maken, wat een tijdsbesparing oplevert voor de installateur.
  • Het zijn compactere knelkoppelingen. Door de compacte uitvoering vallen ze minder op en is het eindresultaat mooier dan bij klassieke koppelingen, die een storende adapter vereisen.

Commentaar

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *