Innovatie

[Video] Hoe thermostatiseer je een radiator zonder aftappen?

demobloc-tutoriel

Door hun radiatoren te laten uitrusten met thermostaatkranen genieten de bewoners niet alleen van een hoger comfort, maar zien ze ook hun energiekosten dalen. Voor de installateur ligt hier een gouden kans om zijn orderboekje te vullen, tenminste als de aanpassing eenvoudig en snel kan gebeuren.

Waarom thermostatiseren?

Met thermostaatkranen kan de temperatuur ruimte per ruimte ingreregeld worden in functie van de reële warmtebehoefte. Dat bezorgt de bewoners een optimaal comfort en verbetert de energieprestaties van de verwarmingsinstallatie. Mooi meegenomen is ook de energiebesparing: tot wel 20% in vergelijking met een installatie met handbediende kranen.

⟡ Thermostatisering in detail: werking en voordelen ⟡

Goed om weten is dat bepaalde installaties bijzonder geschikt zijn voor de installatie van zelfregulerende thermostaatkranen.

Hoe werkt thermostatisering?

Radiatoren worden doorgaans buiten het verwarmingsseizoen gethermostatiseerd. Daarbij worden de handbediende kranen gedemonteerd en vervangen door thermostaatkranen. Het nadeel van deze methode is evenwel dat de installatie volledig moet worden afgetapt.

Er bestaan echter ook oplossingen die de thermostatisering mogelijk maken zonder dat de installatie moet worden afgetapt. Dit kan dus ook tijdens het verwarmingsseizoen en voor de installateur betekent het dat hij zijn interventies kan spreiden.

Thermostatisering zonder aftappen: videotutorial

Met een specifieke tool kan het binnenwerk van de handbediende kraan vervangen worden door thermostatisch binnenwerk, en dit zonder dat het kraanhuis gedemonteerd moet worden en de radiator afgetapt moet worden.

⟡ Uitbalancering bij thermostatisering: hoe werkt het? ⟡

Samengevat: thermostatisering zonder dat radiatoren afgetapt moeten worden, vereenvoudigt de opdracht van de installateur. Bovendien kan hij zijn interventies spreiden over het volledige jaar, want aftappen is niet nodig om te kunnen thermostatiseren.