Regelgeving

Waarom de RESCert-certificatie behalen?

plumbing lesson
plumbing lesson

In België bestaat een geharmoniseerd systeem voor de opleiding van betrouwbare en kwaliteitsvolle installateurs: Renewable Energy System Certification (RESCert). De technologieën waarop dit systeem focust, zijn residentiële en kleinschalige hernieuwbare energiesystemen. Denk aan verwarmingsketels op biomassa, fotovoltaïsche en thermische systemen op zonne-energie, ondiepe geothermische systemen en warmtepompen. In dit artikel maken we kennis met RESCert en zetten we de eigenschappen ervan op een rij.

De rol van RESCert

RESCert is een Belgische vrijwillige vereniging die de certificaataanvragen beheert van installateurs in het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De opleidingen en examens voor het behalen van een certificaat gaan door in de Gewesten. Die geven vervolgens de lijst met deelnemers door aan RESCert.

Voorwaarden voor het indienen van een RESCert- certificaataanvraag

De voorwaarden voor het indienen van een certificaataanvraag verschillen naargelang een installateur al dan niet een beroepservaring van drie jaar in een basisberoep kan voorleggen. Onder de basisberoepen vallen installateurs van fotovoltaïsche installaties, thermische installaties op zonne-energie, gecentraliseerde biomassa-installaties, warmtepompen en ondiepe geothermische systemen.
Voor kandidaten die al over een buitenlands certificaat beschikken, geldt een specifieke procedure om ook een Belgisch certificaat te behalen.

Voordelen van de RESCert-certificatie

Een certificaat van bekwaamheid biedt heel wat voordelen:

  • het certificaat is geldig in de drie Gewesten, maar ook in alle andere Europese landen;
  • het bewijst dat een installateur over de nodige competenties beschikt om hernieuwbare energiesystemen te ontwerpen en te installeren;
  • het is een garantie voor kwaliteit en straalt vertrouwen uit naar de klanten;
  • in bepaalde gevallen is de certificatie nodig om recht te hebben op overheidssteun;
  • bepaalde overheidsopdrachten vereisen het bezit van een certificaat.

In België zijn al zo’n 1000 installateurs gecertificeerd. Dit initiatief zet dus de vakmannen in de kijker die gespecialiseerd zijn in de installatie van hernieuwbare energiesystemen en draagt tegelijk bij aan de verhoging van de energie-efficiëntie op de residentiële markt! Voor meer informatie : officiële website van de RESCert.

Source de l’image à la Une : Fotolia / Auremar

Commentaar

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *