Praktische gids

[Interview] Louis Boutriau – “WorldSkills, dat is een paar jaar ervaring op enkele dagen tijd!”

worldskills louis boutriau interview

Louis Boutriau is voorzitter van het technisch comité van WorldSkills Belgium. Voor hem ligt de grote kracht van deze competitie in het feit dat de deelnemers de kans krijgen om “zeer veel ervaring op te doen op amper enkele dagen tijd. Deelnemen is van onschatbare waarde voor de rest van hun carrière”. COMAP ging bij hem op de koffie.

Kan je ons iets meer vertellen over WorldSkills Belgium en over jouw rol binnen die organisatie?

WorldSkills Belgium heeft als missie de technische beroepen te promoten, vooral bij jongeren. Daarvoor worden onder meer nationale competities georganiseerd, maar ook deelnames aan internationale wedstrijden staan op de agenda. WorldSkills Belgium wil tonen dat technische en manuele beroepen wel degelijk boeiend zijn en kansen bieden, ook al zijn veel jongeren daar niet van overtuigd. In die optiek organiseert WorldSkills Belgium elk jaar een nationaal kampioenschap waarop jonge talenten in meer dan 30 beroepscategorieën worden beloond. Op het einde van deze wedstrijd wordt een team geselecteerd dat België mag vertegenwoordigen op de internationale WorldSkills-competitie of tijdens EuroSkills.

Mijn rol is meervoudig. Zo ben ik binnen de raad van beheer van WorldSkills Belgium de vertegenwoordiger van Bruxelles Formation, een organisatie die beroepsopleidingen aanbiedt. Daarnaast ben ik sinds vier jaar voorzitter van het technisch comité. Ik ben verantwoordelijk voor de uitwerking van het reglement, de organisatie van de competities, de selectie van de deelnemers aan het Europese en wereldkampioenschap. In bredere zin werk ik ook mee aan de professionalisering van WorldSkills Belgium.

Je bent directeur van de afdeling bouw bij Bruxelles Formation. Hoe is het volgens jou gesteld met de bouwsector, en meer bepaald op het vlak van loodgieterij en verwarming?

Het is duidelijk dat die sector nog altijd toekomstige stagiairs aantrekt. Wij hebben ons opleidingsaanbod dus uitgebreid met een extra afdeling. Dat is niet het geval voor beroepen uit andere domeinen van de bouwsector, zoals ruwbouw. Bovendien is er nog altijd werk voor loodgieters en evolueert het beroep mee met de nieuwe technologieën. Het beroep van loodgieter/verwarmingsinstallateur heeft dus wel toekomst, ook al zijn we op onze hoede voor onder meer de concurrentie van de ‘ter beschikking gestelde werknemers’.

Er liggen dus nog altijd carrièrekansen in de loodgieterij- en verwarmingssector?

Zeker! Het beroep is in volle evolutie door de opkomst van nieuwe technologieën zoals warmtepompen en fotovoltaïsche en zonnepanelen. Ook de digitalisering van de sector neemt snel toe. Dat maakt het voor jongeren veel aantrekkelijker dan een beroep dat al jaren stabiel blijft.

Wat is jouw boodschap aan jonge loodgieters/verwarmingsinstallateurs om ze te overtuigen om deel te nemen aan het WorldSkills-avontuur?

Ik verwijs altijd naar de studies die het effect tonen van een deelname aan EuroSkills of WorldSkills. Daaruit blijkt dat de deelnemers tijdens de competitie evenveel (levens)ervaring opdoen als tijdens verschillende jaren in het veld! De voorbereiding op de competitie, de wedstrijd zelf, de stress, de rivaliteit, … Ze verplichten de deelnemers en moedigen ze aan om zichzelf te overtreffen. Dat komt hun specialisaties ten goede, waardoor hun carrière vaak een boost krijgt en een betere functie of een hogere verloning in het vizier komt. Ook op persoonlijk vlak is het voor de deelnemers een eer om hun land te mogen vertegenwoordigen, en tegelijk de schoonheid van hun beroep en hun vakmanschap te tonen.

Wat verwacht je van het Belgische team dat van 14 tot 19 oktober zal deelnemen aan de WorldSkills-finales in Abu Dhabi?

We zullen zien. Ik waag met niet aan een pronostiek, want het niveau van de competitie is zeer hoog. Voor het team wordt het in elk geval een totaal nieuwe ervaring: de omgeving is onbekend en het klimaat helemaal anders. Het zal fysiek zwaar worden. We zullen de prestaties van het team uiteraard op de voet volgen.

Bedankt Louis Boutriau!

Commentaar

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *