Aansluiting Innovatie

Wat is een zelfreglende thermostaatkraan?

corps-thermostatique-auto-equilibrant-990x556

Heel wat Europese woningen hebben nog een verwarmingssysteem met uitsluitend manuele kranen, die maar weinig energie-efficiënt zijn. Wie zijn manuele kranen vervangt door thermostaatkranen zou nochtans tot 20% kunnen besparen op zijn energieverbruik.  Een verwarmingsinstallatie met thermostaatkranen kan echter een negatieve impact hebben op het hydraulisch evenwicht . Een zelfreglende thermostaatkraan combineert regeleing met balancering en is dan ook de perfecte oplossing voor dit probleem. Wij nemen graag samen met u deze alles-in-een radiatorkraan onder de loep.

Verschillende alternatieven voor een noodzakelijk evenwicht

Om correct te kunnen functioneren, moet een radiator met een thermostaatkraan beschikken over het normale debiet waarop hij is berekend. Maar factoren zoals de te overbruggen hoogte en het openen of sluiten van thermostaatkranen creëren een hydraulische onbalans die de correcte werking kan verstoren. Balancering lost dit probleem op: door evenwichtskleppen te installeren, kan het debiet voor elke tak en/of radiator in het systeem worden aangepast en beschikt elk verwarmingspunt over het correcte vermogen. Om het gewenste effect te creëren, moet deze balancering niet alleen statisch maar ook dynamisch doeltreffend zijn.

Er bestaan verschillende manieren om een correcte balancering te realiseren, naargelang het beoogde doel en de netopbouw in het betrokken gebouw: verticale of horizontale netten, omvang van de installatie, functionaliteit van het circulatiesysteem of de pomp… De keuze van de evenwichtskleppen, hun positie op het net en hun afstelling oefenen rechtstreeks invloed uit op het verkregen resultaat. De balancering van een verwarmingssysteem is dan ook een complex proces.

corps thermostatique auto-équilibrant

De zelfregelende thermostaatkraan doet het allemaal

Er is vandaag een nieuwe oplossing op de markt die de balancering van middelgrote installaties aanzienlijk vereenvoudigt of zelfs overbodig maakt. De debietregeling wordt in dit geval toevertrouwd aan een zelfregelende thermostaatkraan. Een automatische regeling is immers de essentie van deze kraan.

Zo kan op elk gebruikspunt het debiet worden afgestemd op het vermogen van een bepaalde radiator, los van de werking van de andere radiatoren. Gebeurt dit op elke radiator in het net, dan kan de volledige installatie in evenwicht worden gebracht. Wij zetten alvast een paar voordelen op een rijtje:

  • Elke radiator beschikt over het noodzakelijke debiet voor een correcte afgifte en een optimaal comfort;
  • Het debiet overschrijdt nooit de nominale debietwaarde en veroorzaakt dus minder lawaaihinder;
  • De temperatuurregeling verloopt nauwkeuriger, wat meer comfort en een energiebesparing oplevert;
  • Het onderhoud gebeurt desgevallend rechtstreeks bij de radiator.

corps thermostatique auto-équilibrant

 

Zelfregelende thermostaatkranen zijn uitermate geschikt voor kleine en middelgrote kringen (met ongeveer twintig wooneenheden per pomp). Voor grotere kringen is een lokale balancering op de afzonderlijke takken beter en goedkoper, in combinatie met thermostaatkranen met een vaste of voorinstelbare Kv. Zelfregulerende thermostaatkranen zijn dus in heel wat nieuwbouw- en renovatieprojecten de oplossing bij uitstek voor de installateur: dankzij dit alles-in-een wonder bespaart hij heel wat tijd bij de installatie en de afstelling van het systeem.