Praktische gids Waterzuivering

#4 – Zijn er betrouwbare alternatieven voor de waterontharder?

plumber installing new water filter in bathroom

In bepaalde regio’s zit veel kalk in het water. Dat zorgt voor ongemakken voor de gebruiker: kalkafzetting in de leidingen en huishoudapparaten en een weinig aangename smaak van het drinkwater. In veel van die gevallen brengt een waterontharder soelaas. De plaatsing van dit toestel verhoogt namelijk het waterdebiet aan de kraan, verlengt de levensduur van apparaten en sanitaire installaties en levert de eindgebruiker een mooie besparing op. Een waterverzachter heeft echter ook nadelen: een hoge initiële investeringskost, de opslag en aanvulling van het zout, verspilling en water dat eigenlijk niet echt geschikt is voor consumptie. Vanuit die vaststelling zagen verschillende alternatieven voor de waterzuivering het levenslicht. Een overzicht.

Omgekeerde osmosemembranen

Omgekeerde osmose werd aanvankelijk ontwikkeld door de NASA om hun astronauten van water te kunnen voorzien. Vandaag kan dit filterproces zowel voor industriële als residentiële toepassingen worden toegepast. Het principe van omgekeerde osmose gaat als volgt: met behulp van filters en een tussenmembraan worden de chemische eigenschappen van twee oplossingen omgekeerd. De filters houden de slechte smaak, de kwalijke geur en de vaste deeltjes tegen. Het membraan neemt het chloor, de pesticiden en het nitraat voor zijn rekening, en uiteindelijk ook de kalk en het magnesium die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van het water.

Na de omgekeerde osmose bevat water geen mineralen meer. Om het drinkbaar te maken, moeten er dus weer mineralen aan toegevoegd worden. Het eindresultaat lijkt dan erg sterk op flessenwater. De omgekeerde osmosefilter wordt het best op de kraan of het aftappunt voor koud water geplaatst. Afsluiten doen we met een belangrijke kanttekening: de initiële investering is hoog en bij omgekeerde osmose is 4 à 5 liter water nodig om 1 liter water te zuiveren. Er wordt dus veel water verspild.

Chemische ontkalking met polyfosfaten

Chemische antikalkfilters zijn gevuld met polyfosfaatzouten die oplossen en zich vermengen met calcium en magnesium. Daardoor kan kalk zich niet afzetten op de wanden van leidingen en in sanitaire installaties.

Deze oplossing vereist geen speciale indienststelling, neemt weinig plaats en werkt optimaal als ze wordt voorzien ter hoogte van de wasmachine. Het water dat op deze manier wordt gezuiverd, is echter niet drinkbaar. Opgelet: bij chemische ontkalking komen vervuilende stoffen in het water terecht.

Elektronische, fysieke en magnetische antikalkfilters

Elektronische, fysieke en magnetische antikalkfilters behandelen de kalkaanslag zonder dat de samenstelling van het water chemisch gewijzigd wordt. Deze oplossingen worden geplaatst op de watertoevoer van de woning, zijn geschikt voor zowel warm als koud water, verbruiken weinig elektriciteit, vragen geen specifieke inbedrijfsstelling of onderhoud en behouden de in het water aanwezige mineralen.

Bij een hoge hardheid van het water (> 45 °fH) neemt de efficiëntie van deze filters echter af en blijft een witte laag achter.

Multifunctionele oplossingen: antikalk, filtratie en desinfectie

Deze multifunctionele oplossingen hebben zowel een impact op de hardheid als op de kwaliteit van het water, zonder dat er een chemisch product aan te pas komt. Ze kunnen zelfs lekken detecteren en controleren hoeveel water een installatie verbruikt.

Net als de andere oplossingen is hun levensduur en efficiëntie beperkt in circuits met een hoge waterhardheid. Bovendien blijft ook hier een witte afzetting achter.

Er bestaan dus wel een aantal alternatieven voor de waterontharder, maar let er bij de keuze altijd op dat de oplossing past bij de toekomstige toepassing van het water: consumptie en/of gebruik.

Ontdek andere artikelen over ons speciaal dossier waterbehandeling

Behandeling van huishoudelijk water: waarom en hoe?
↣ Waarom een waterontharder plaatsen?
↣ Welke behandeling voor hemelwater?

Bron : Pexels / PS Photography

Commentaar

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *